De kracht van stilte

Stilte is een ervaring

De kracht van stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd.

‘Stilte opent. Als je stil wordt vanbinnen kan je je beter met anderen verbinden’, zei mindfulnessspecialist Edel Maex naar aanleiding van de actie Silence For Peace.

In stilte kunnen we niet alleen beter tot onszelf komen, maar blijkbaar ook tot anderen. Maar de eerste opdracht is dus tot die stilte komen.

Op heel de wereld zijn er monniken die er elke dag volledig in stilte doorbrengen, er zijn mensen die betalen voor stilte retraits.

De kracht van stilte kan je ook ervaren

Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren. Sommige mensen kunnen enigszins ongemakkelijk worden van absolute kalmte. De kracht van stilte kan je dus op meerdere manieren ervaren.

Het is ook nogal wat: plots je eigen stem, gedachten en gevoelens opmerken. In een wereld waar je voortdurend wordt geprikkeld door van alles buiten jezelf?

Kan je bijna vergeten wie jij zelf bent, wat jij echt wilt en wat jouw hart je ingeeft. Dat is precies wat stilte met je doet.

De voordelen van stilte

Het zorgt voor minder stress, brengt je dichter bij jezelf en maakt je meer mindful. En nee, daar hoef je niet voor naar het klooster of een exclusieve retraite.

Je kan met kleine dagelijkse gewoontes wat meer stilte in je leven creëren.

Ga een (halve) dag offline, kies voor muziek vrije momenten, las korte meditaties in of maak een stilte wandeling , koop oordopjes. ( als je in een drukke stad woont)

Persoonlijk kan ik genieten van de ochtend, de stilte om me heen, groenten snijden voor de soep, het geluid van mijn mes dat door de groenten gaat, het geklik op mijn houten snijplank.

Een hond op straat, de buren die ontwaken, auto's die vertrekken, maar voor de rest ik alleen in mijn rust moment, volledig geconcentreerd op de groenten.

De kracht van stilte kan je leren ervaren

Vraagt u zich soms af, hoe je een mindful of meditatie moment in je dag kan persen?

Onmogelijk denk je? Is jou excuus dat het je veel te druk hebt?

Geen nood, het is veel gemakkelijker dan je denkt. Ik kan je het wel leren.

Warme knuffel,

Voor jouw mooie balans, jouw Mooi in balans Coach

Anneke.